Bemutatkozás

Ön is úgy gondolja, hogy Salgótarjánban nem jól mennek a dolgok?

Salgótarjánban megállíthatatlan ütemű az elvándorlás.

Salgótarján a megye gazdasági teljesítményét lefelé húzza, ahelyett, hogy a motorja lenne.

Salgótarjánban messze nem haladnak úgy a fejlesztések, beruházások, mint más megyeszékhelyen.

Számos további tényt fel lehetne sorolni, amely megerősíti, hogy a negatív folyamatok megállítására, megfordítására egyetlen városvezetés sem találta meg a gyógyírt sok év óta. Mi, akik a Jobb Páholyban összejöttünk, úgy döntöttünk, nem nézhetjük ezt tovább tétlenül! Felelősséggel tartozunk a városért. Kezdetben az volt a cél, hogy felhívjuk a figyelmet a problémákra, tegyünk javaslatokat megoldásokra. Nem mindig kaptunk válaszokat. Rájöttünk, amíg nincs képviselőnk a városi önkormányzati testületben, nagyon kevés hatásunk lehet a helyi folyamatokra. Így hoztuk meg a döntést, hogy indulunk a helyi önkormányzati választáson 2024-ben. Egyre növekvő számú pártolónk biztatására polgármester- és képviselőjelölteket is állítunk.
Szlogenünk – Gondolkozz Salgótarjánban! – kettős jelentéssel bír. Szeretnénk, ha mindenki fejében ott lenne: Salgótarján nincs elveszve! Vannak olyan humán és tárgyi értékeink, amelyek a térség, az ország számára is tudnak pozitív eredményeket felmutatni. Visszavárjuk a huszonéveseket is a tanulmányaik után, hiszen talán könnyebben tudnak érvényesülni hazai terepen, mint egy nagyvárosi idegen közegben. Másik értelmezésben szeretnénk felhívni a városlakók figyelmét, hogy nem csak a politika mindenhatósága szolgáltathat egyedüli megoldást a sorsunkra. Gondolkozzunk együtt, tegyünk okosan, kizárólag a városunk érdekeit figyelembe véve!
„Közösség. Bázisdemokrácia. Értékrend, értékőrzés. Lokálpatriotizmus.

Amikor figyelemmel kezdtem kísérni a Jobb Páholy közéleti tevékenységét, ezek a fogalmak jutottak először eszembe.

Salgótarjáni születésűként az aktív tagok többségét, munkásságát – így vagy úgy, személyesen vagy hallomásból – ismerem. Ebben egy közös biztosan van: a hitelesség. Bízom abban, hogy ebben a végletekig és szándékosan agyonpolarizált világban egy olyan lehetőséget tudnak mutatni szeretett szülővárosomnak, Salgótarjánnak, amely segít megtörni az elmúlt évtizedek agóniáját. Segít párbeszédet és együttműködést teremteni a közösségben, és segít helyreállítani a régóta hiányolt bizalmat. »A bizalom oázis a szívedben, amelyet a gondolkodás karavánja sosem ér el.« /Halíl Dzsibrán, arab író, költő/

Én bízom a Jobb Páholyban.”
Dukai-Nagy Gergely
„A Jobb Páholy KÓDEX jól strukturált, alapdokumentum, amely – hangsúlyosan a polgári értékek mentén – a közérthetően fogalmazza meg az egyesület stratégai célkitűzéseit, amelyek – én úgy vélem – minden lokálpatrióta városlakó által támogathatók.”
dr. Baráthi Ottó
„Sajnos térségünk több évtizede nem jó pályán halad, lemaradunk az országban és még inkább a nagyvilágban. De talán, ami a legjobban aggaszt, az a társadalom kettészakadása, »feketékre« és »fehérekre«, »rosszakra« és »jókra«. Úgy vélem ilyen körülmények között nincsen előrelépés sehol sem. Éppen ezért is figyelem nagy rokonszenvvel a Társaság tevékenységét, mert úgy vélem a zsákutcás fejlődésből az együttműködés, az alkalmazkodás és a másik fél megértése visz előre. Én úgy látom a Jobb Páholy erre törekszik, miközben máshol ezeket az értékeket alig látom. Pedig nincs más út a felemelkedés útjának megtalálásában.”
dr. Engelberth István